Veelgestelde vragen over voeding

Tmc over deze informatie
Het onderwerp voeding roept veel vragen op. Er verschijnen regelmatig berichten in de media over voeding. Zeker als u kanker heeft, bent u mogelijk extra gevoelig voor dit soort berichten. Daarom hier vragen die regelmatig gesteld worden aan de voorlichters van de Kanker.nl Infolijn.

Zijn E-nummers gevaarlijk?

Conserveermiddelen, kleur- en smaakstoffen mogen alleen aan voedingsmiddelen worden toegevoegd als voldoende is aangetoond dat ze nuttig zijn en niet nadelig voor de gezondheid. Staan de toevoegingen met E-nummer vermeld, dan betekent dit dat ze uitvoerig zijn getest en goedgekeurd. 

Zijn biologische producten beter?

Onderzoek bewijst vooralsnog niet dat biologische voeding beter is dan niet-biologische voeding. Dat komt misschien omdat dit erg lastig is om te onderzoeken. Biologische voeding bevat relatief meer voedingsstoffen zoals vitamine C en vezels en minder of geen bestrijdingsmiddelen. Daardoor heeft het eten van biologische voeding waarschijnlijk wel kleine gezondheidsvoordelen. Maar er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat biologische voeding bijdraagt aan een sneller herstel bij kanker.

Zijn verse producten beter dan kant-en-klaar producten?

Dat geldt inderdaad voor fruit. Maar de voedingswaarde van koelverse maaltijden, diepvriesproducten en conserven in blik en glas is vrijwel even hoog en soms zelf hoger dan de maaltijden die u met verse producten klaarmaakt. Dit komt door de huidige bereidingswijzen en diepvries- en koelmogelijkheden.

Boodschappen doen en koken vergen energie en tijd, terwijl u dat misschien niet altijd heeft. Met kant-en-klaar producten, die u alleen hoeft op te warmen, kunt u ook een goede maaltijd op tafel zetten.

Wel of geen vlees eten?

Wat vlees betreft: er zijn uit voedingsoogpunt geen goede argumenten om vlees af te raden. Vlees is een leverancier van eiwit, ijzer en vitamine B1. Als u toch liever geen vlees eet, kunt u een goede voeding samenstellen met vis, ei of vegetarische vervangers. Volkorenproducten, noten en bepaalde groente, zoals peulvruchten, zijn een goede aanvulling op vleesvervangers.

Is er bezwaar tegen het gebruik van alcohol?

Het gebruik van alcohol kan in combinatie met andere factoren de kans op kanker aanzienlijk verhogen:
  • alcohol beschadigt ons DNA waarschijnlijk direct en dat verhoogt het risico op kanker.
  • alcohol leidt tot een verhoogde aanmaak van hormonen, zoals oestrogeen, wat de kans op borstkanker kan verhogen.
  • alcohol bevat vaak veel calorieën, met als risico overgewicht. Ook overgewicht verhoogt de kans op kanker.
 Alcohol wordt afgeraden bij een gevoelige of pijnlijke mond vanwege behandelingen of bij een tumor in de mond of keel. Dat geldt ook als u bepaalde medicijnen gebruikt. Overleg altijd met uw arts of diëtist. 

Is ons voedsel wel veilig?

Er verschijnen regelmatig berichten over ziekmakende stoffen zoals hormonen, kleurstoffen en genetisch gemodificeerde grondstoffen. Zeker als u kanker heeft, bent u mogelijk extra gevoelig voor dit soort berichten. U kunt deze berichten ook zien als een teken dat de voedselveiligheid goed wordt bewaakt. Dat gebeurt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Helpt een dieet tegen kanker?

Het ontstaan van kanker kan te maken hebben met voedingsgewoonten. Of er bepaalde voeding of een dieet bestaat dat kanker kan genezen of stoppen is echter iets heel anders. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat dit zo is. Maar als het volgen van een dieet of het aanpassen van uw voeding u aanspreekt, kan het wel een steun voor u betekenen. Omdat u zelf iets wilt doen, invloed op uw situatie wilt hebben of omdat het past bij uw kijk op het leven. Meestal is het mogelijk om ook met een alternatief dieet uw gewicht en conditie op peil te houden. 

Maar het is mogelijk dat u door uw ziekte en/of behandeling moeite heeft met eten of dat er aanpassingen nodig zijn. Kortom, uw voeding moet worden afgestemd op uw medische en persoonlijke situatie. Overleg daarom altijd met uw arts en diëtist als u een alternatief dieet wilt gaan volgen.