Symptomen van pseudomyxoma peritonei (PMP)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Pseudomyxoma peritonei ontstaat als een tumor in de blinde darm scheurt. Er komen dan slijmvormende cellen in je buik terecht. Soms kun je het scheuren voelen, het lijkt op pijn bij blindedarmontsteking. Vaak ontstaan de klachten pas maanden of jaren later: als er al heel veel slijm in je buik zit.

Niet iedereen met pseudomyxoma peritonei heeft dezelfde klachten. Dat ligt ook aan hoeveel slijm er in je buik zit. Deze klachten komen veel voor bij mensen met pseudomyxoma peritonei:

Lees ook over:

Pijn in je buik

Door pseudomyxoma peritonei kun je buikpijn krijgen. Als er steeds meer slijm in de buik komt, kan het gaan duwen op de organen en daar heb je last van. De pijn wordt langzaam erger en zit op meerdere plekken in de buik.

Sommige mensen met PMP herinneren een pijnaanval van een paar uur, rechts onderin in de buik. De pijn lijkt soms op pijn bij een blindedarmontsteking maar gaat vanzelf over.

Je buik wordt steeds dikker

Bij pseudomyxoma peritonei heb je steeds meer slijmvormende cellen in je buik. Deze cellen maken zo veel slijm dat je buik vol raakt met slijm. Dan wordt je buik steeds dikker, zonder dat de rest van je lichaam dikker wordt. Het kan dan zelfs lijken alsof je zwanger bent.

Diarree of verstopping

Je darmen raken in verdrukking door het slijm en werken dan minder goed. Je kunt dan verstopping krijgen, of juist diarree.

Vol gevoel

Door slijm in de buik kun je een vol gevoel hebben of sneller vol zitten. Je hebt dan misschien minder trek om te eten.

Kortademigheid en moeite met ademen

Het slijm kan tegen je middenrif aandrukken en het omhoog duwen. Dan hebben je longen minder ruimte om uit te zetten en is ademen lastiger. Je kunt zo kortademig worden en je minder fit voelen.

Als de druk van het slijm op de buikwand te groot wordt, kan er een breuk in je buikwand komen. Ben je eerder geopereerd via je buik, dan kan door het slijm het litteken soms opengaan.

Wanneer naar de huisarts?

Ga altijd naar de huisarts als je dit soort klachten langer dan 2 tot 3 weken hebt. De huisarts onderzoekt je om de oorzaak van de klachten op te sporen. Zo nodig stuurt hij of zij je door naar een specialist.

Als je een van de klachten hebt die hierboven staan, betekent dat niet gelijk dat je pseudomyxoma peritonei hebt. Vaak hebben de klachten een andere oorzaak en hebben ze niets met kanker te maken. Ook kortdurende pijn in de onderbuik is vaak onschuldig.

Pseudomyxoma peritonei wordt soms bij toeval ontdekt

Soms ontdekt de arts pseudomyxoma peritonei toevallig. Bijvoorbeeld bij een operatie van een liesbreuk of een navelbreuk. Als de arts dan een grote hoeveelheid slijm in je buik ziet, kan dat betekenen dat je pseudomyxoma peritonei hebt.

Colofon

Met medewerking van:

Contactgroep PMP

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die PMP hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2024