MRI-scan bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je arts vermoed dat je mogelijk prostaatkanker hebt, krijg je een MRI-scan van de prostaat. Hiermee kan de arts een mogelijke tumor in de prostaat beter bekijken. Soms krijg je ook een MRI om uitzaaiingen op te sporen. Een MRI-scan wordt gedaan door een radioloog.

Lees op deze pagina:

Waarom krijg je een MRI-scan?

Wanneer de uroloog denkt dat je misschien prostaatkanker hebt, vraagt hij of zij een MRI-scan aan. Op de MRI-scan is te zien of het om een kwaadaardige tumor gaat en hoe groot de tumor is. Met behulp van de MRI-beelden kan de radioloog of uroloog ook een biopsie doen. Dit is nodig als er op de beelden een afwijking te zien is.

Je kunt ook een MRI-scan krijgen als je al andere onderzoeken gehad hebt en de arts de tumor beter wil bekijken. Bijvoorbeeld om te zien of de tumor is doorgegroeid of als voorbereiding op een prostaatoperatie.

Wat is een MRI-scan?

Een MRI-scan maakt een serie foto’s van je lichaam, of van een deel ervan. Het apparaat werkt met een magneetveld, radiogolven en een computer.

Met een MRI-scan kan de arts een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Hoe gaat een MRI-scan?

Tijdens dit onderzoek lig je in een soort tunnel. Je mag niet bewegen. Het MRI-apparaat maakt veel lawaai. Daarom kun je een koptelefoon opkrijgen waardoor je ook muziek hoort.

De laborant is tijdens de scan in een andere ruimte. Via de intercom kun je contact hebben.

Sommige mensen vinden een MRI-scan benauwend vanwege de tunnel en het lawaai.

MRI-scan met contrastvloeistof

Voor de MRI-scan krijg je soms via een infuus contrastvloeistof ingespoten. De vloeistof zorgt ervoor dat verschillende weefsels op de foto meer contrast hebben. Ze zijn dan beter van elkaar te onderscheiden.

Contrastvloeistof kan een warm en weeïg gevoel veroorzaken. Sommige mensen worden er een beetje misselijk van. De arts kan je vragen een paar uur voor het onderzoek niet te eten en te drinken.

Overgevoelig voor contrastvloeistof

Sommige mensen zijn overgevoelig voor contrastvloeistof. Tijdens de MRI-scan kun je dan klachten krijgen. Bijvoorbeeld koorts, zweten, duizeligheid, flauwvallen, huiduitslag, zwelling van het gezicht en kortademigheid. Denk je dat je eerder zo’n overgevoeligheidsreactie hebt gehad? Geef dit dan voor het onderzoek aan bij de arts.

Geen metalen voorwerpen

Een MRI-scan werkt met een sterk magneetveld. Dat magneetveld trekt metalen voorwerpen aan. 

Persoonlijke spullen met metaal mogen daarom niet in de ruimte van de MRI-scan komen, zoals sleutels en een mobiele telefoon. Je kunt geen MRI-scan krijgen als je metaalsplinters hebt.

MRI-scan en pacemaker

In een pacemaker zit ook metaal. Daarom mag je soms niet in de MRI-scan als je een pacemaker hebt. 

Per pacemaker wordt bekeken of de MRI-scan veilig is. Als dat niet zo is, bespreekt de arts welk onderzoek je hiervoor in de plaats kan krijgen. 

MRI-scan

Deze video legt uit hoe een MRI-scan in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

foto jelle barentsz

Prof. dr. Jelle Barentsz

Radioloog, Radboudumc

Linkedin

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022