Behandeling van oogmelanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij oogmelanoom zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.

Mogelijke behandelingen bij oogmelanoom

Bij de behandeling staat het uitschakelen van de tumor voorop. Het behoud van het gezichtsvermogen staat op de tweede plaats.

Welke behandeling je krijgt, hangt af van een aantal factoren. Allereerst kijkt de oogarts naar de grootte, plaats en dikte van de tumor. Daarnaast zijn je leeftijd en je lichamelijke conditie belangrijk en hoe goed je andere oog functioneert. Ook luistert de oogarts naar je wensen. In overleg met jou stelt de oogarts een behandelplan op.

Lees op deze pagina verder over:

Bestraling bij oogmelanoom

Bij oogmelanoom zijn 3 vormen van bestraling mogelijk:

Je arts bespreekt met je welke vorm van bestraling het best past bij jouw situatie. Dat hangt af van de grootte en dikte van het melanoom, en ook van de plek van het oogmelanoom.

Operatie bij oogmelanoom

Heb je een groot oogmelanoom? Dan is een operatie waarbij je hele oog verwijderd wordt, de beste behandeling. Lees verder over een operatie waarbij je hele oog verwijderd wordt.

Kiezen tussen bestraling of het verwijderen van je oog 

Soms kun je kiezen tussen bestraling of een operatie waarbij je oog verwijderd wordt. Dan is het belangrijk te weten wat de voor- en nadelen van beide behandelingen zijn.

Uit onderzoek blijkt dat na deze twee behandelingen de kans op uitzaaiingen gelijk is. Ook is er weinig verschil in kwaliteit van leven na een operatie of bestraling. 

Bij bestraling is er een kans dat je nog (iets) kunt zien met het oog, vooral in de eerste jaren na de behandeling. Maar er zijn meer oogcontroles nodig dan na verwijderen van het oog. Verder zijn mensen die bestraling hebben gehad ook iets vaker bang dat de kanker terugkomt, ook al is die kans klein. Ook is er een kans dat je oog enige tijd na bestraling alsnog verwijderd moet worden.

Bespreek voor de behandeling met je arts wat de voor- en nadelen zijn van beide behandelingen. Vertel de arts ook wat voor jou belangrijk is in je leven.

Actief volgen

Heel soms stelt de arts voor om te wachten met behandelen en je oog in de tussentijd regelmatig te controleren. Bijvoorbeeld in deze situaties:

  • Als je een klein oogmelanoom hebt of
  • Als het oogmelanoom langzaam groeit en/of
  • Als de behandeling meer last zal veroorzaken dan de ziekte zelf

Je krijgt dan eens in de 4 tot 6 maanden een funduscopie (oogspiegelonderzoek)en een echo van je oog. Als het oogmelanoom gaat groeien of er tekenen zijn dat de tumor agressiever wordt, start je met de behandeling.

Behandeling van uitgezaaid melanoom

Bij uitgezaaid oogmelanoom is er bijna geen kans op genezing. De behandeling heeft daarom als doel om de ziekte te remmen, je leven te verlengen en je klachten te verminderen. Lees op een andere pagina verder over de behandeling van uitgezaaid oogmelanoom.

Hoe groot is de kans dat oogmelanoom terugkomt na de behandeling?

De kans dat een oogmelanoom terugkomt na behandeling is heel klein. Bij bestraling of bij een oogsparende operatie is de kans iets groter dan na verwijdering van je hele oog.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Nieuwe ontwikkelingen bij oogmelanoom

Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan voor oogmelanoom. Artsen en onderzoekers zijn bezig met het vinden van nauwkeurigere onderzoeksmethoden en betere behandelingen.

Ze onderzoeken onder andere:

  • of er effect is van immunotherapie of doelgerichte therapie op uitzaaiingen van oogmelanoom 
  • of percutane leverperfusie effect heeft bij uitzaaiingen van oogmelanoom
  • welke genetische afwijkingen het oogmelanoom heeft
  • of MRI toegevoegde waarde heeft in de behandeling van oogmelanoom (zie hieronder)

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ellen Kaiteijn

Dr. Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Marina Marinkovic

Dr. Marina Marinkovic

Oogarts, LUMC

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Laura van Duijvenvoorde, MANP

Poli-verpleegkundige Oogheelkunde, LUMC

illustratie mensen

Mensen die oogmelanoom hebben (gehad)

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2022