Paramedische zorgverleners

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je lichamelijke klachten? Dan kan de arts of verpleegkundige je  misschien zelf begeleiden. Bij specifieke of ernstige klachten verwijst hij je door naar een paramedische zorgverlener.

Welke zorgverlener jou het beste kan behandelen, hangt af van de klacht die  je hebt. Je kunt onder andere terecht bij een:

  • fysiotherapeut
  • ergotherapeut
  • diëtist
  • logopedist
  • huid-/oedeemtherapeut

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut helpt mensen die problemen hebben met bewegen. Deze problemen kunnen ontstaan door pijnlijke spieren of gewrichten, onvoldoende uithoudingsvermogen of spierkracht, een beperkte beweeglijkheid, vermoeidheid of angst om in te spannen.

De fysiotherapeut kan je tijdens de behandeling helpen om je  spierkracht en uithoudingsvermogen te behouden.  Na afloop van de behandeling kan hij je helpen om weer spierkracht en uithoudingsvermogen op te bouwen als deze door de ziekte en/of behandeling achteruit zijn gegaan.

Fysiotherapie kan verschillende doelen hebben:

  • verbeteren of behouden van de beweeglijkheid 
  • verbeteren of behouden van uithoudingsvermogen en/of spierkracht
  • verbeteren van specifieke lichaamsfuncties (zoals plas ophouden)
  • verminderen van lymfoedeem
  • in de nieuwe situatie zo goed mogelijk kunnen functioneren
  • het verminderen van pijn of er beter mee leren omgaan

De fysiotherapeut gebruikt verschillende technieken:

  • Oefentherapie: met bepaalde oefeningen en bewegingen kun je bepaalde lichaamsdelen versterken, beweeglijker of juist stabieler maken. Oefentherapie kan ook helpen bij het verbeteren van de conditie of het verbeteren van de uitvoering van specifieke activiteiten
  • Massagetherapie: gericht op ontspanning van spieren, het verminderen van pijnklachten en/ of het losmaken van bindweefsel
  • Fysische therapie: met warme, koude, elektrische of ultrasone prikkels kan de fysiotherapeut spieren stimuleren en pijnen dempen

Ergotherapeut

Misschien zijn bepaalde dagelijkse handelingen door je ziekte moeilijk geworden. Een ergotherapeut helpt je deze dagelijkse handelingen weer mogelijk te maken. Hij of zij kijkt niet alleen naar de klacht, maar ook naar jou als persoon, je tijdsbesteding, activiteiten en leefomgeving.

In het kennismakingsgesprek bepaal je samen met de ergotherapeut van welke praktische gevolgen van je ziekte je het meest last hebt. Het kan bijvoorbeeld gaan om  persoonlijke verzorging (douchen en aankleden), de zorg voor anderen (je kind optillen), het huishouden, je hobby's, studie of je werk. 

De ergotherapeut leert je opnieuw vaardigheden aan. Ook leert hij je  omgaan met verminderde belastbaarheid of een beperking.  Doel van de behandeling is dat je weer zo goed mogelijk functioneert in de omgeving waarin je leeft, woont en werkt.

Diëtist

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding en de samenhang van voeding en ziekte. Hij kan voor jou een persoonlijk voedings- of dieetadvies maken..

Door het volgen van een bepaald eetpatroon kun je je gezondheid bevorderen. Een dieet kan gericht zijn op afvallen, maar ook op aankomen of het voorkomen van gewichtsverlies. De diëtist begeleidt en motiveert je bij het volgen van het dieet.

Logopedist

Een logopedist helpt je met problemen aan de stem, spraak, taal en het gehoor. Samen werk je aan het herstellen en onderhouden van communicatie. Dat doe je met oefeningen in spreken, luisteren, schrijven of lezen.

Ook bij klachten met eten en drinken kan de logopedist helpen. Door oefeningen met kauwen, slikken en zuigen kun je de voedselopname verbeteren.

Huid-/oedeemtherapeut

Een huidtherapeut helpt je met een zieke of beschadigde huid. Met diverse methoden kan de huidtherapeut de aandoening genezen of verhullen.

Sommige huidtherapeuten behandelen ook lymfoedeem: de ophoping van lymfevocht in armen of benen. De behandeling richt zich vooral op het beperken van de hoeveelheid vocht en het vergroten van de beweging van het getroffen lichaamsdeel. Het is meestal niet mogelijk om helemaal van lymfoedeem te genezen.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-deskundige-vrouw

Dr. Josette Hoekstra-Weebers

Socioloog, UMCG

illustratie-deskundige

Annemieke Kuin

Geestelijk verzorger, Dijklander Ziekenhuis

Foto Martijn Stuiver

Dr. Martijn Stuiver

Klinisch epidemioloog, Antoni van Leeuwenhoek
Lector Functioneel Herstel bij Kanker, Hogeschool van Amsterdam

illustratie-deskundige-vrouw

Michaela van der Veldt, MSc.

Maatschappelijk werker, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2018