Als uw naaste pijn heeft

Tmc over deze informatie

Pijn komt vaak voor bij kanker. Vaak kan deze pijn verminderd worden of draaglijk worden gemaakt door de oorzaak van de pijn weg te nemen en/of de klachten en symptomen te behandelen.

Wat kunt u doen als naaste?

Als naaste van de patiënt kunt u zich machteloos voelen als de patiënt pijn heeft. U zou de pijn willen wegnemen of verlichten, maar vaak is dat niet mogelijk. Wat u wel kunt doen, is ervoor zorgen dat uw naaste pijnklachten meldt bij de arts of verpleegkundige. Of dat u namens de naaste doet. Want als pijn niet gemeld wordt, kan deze ook niet behandeld worden.

Bespreek uw gevoelens van machteloosheid met uw naaste en vraag hem of haar wat u kunt doen om de pijn draaglijker te maken. Wat leidt af?

Pijnstillers

Krijgt de patiënt pijnstillers? Zie er dan op toe dat de patiënt deze pijnstillers op vaste tijden inneemt. Dan werken ze namelijk het beste. 

Het is belangrijk bij pijnstillers de voorgeschreven dosering aan te houden. Heeft u het idee dat de pijnstillers onvoldoende helpen? Of hebben ze onacceptabele bijwerkingen? Neem dan contact op met de arts of verpleegkundige.

Bij twijfel of vragen over pijn

Bij twijfel of vragen kunt u contact opnemen met de oncologieverpleegkundige. Ook na de behandeling.

Discussiegroep pijn bij kanker op kanker.nl

In de discussiegroep Pijn bij kanker kunt u lezen hoe anderen met pijn omgaan. Als naaste kunt u daar vragen stellen over allerlei onderwerpen die te maken hebben met pijn bij kanker. Van pijn bij de behandeling tot chronische pijnklachten. 

U kunt als deelnemer van kanker.nl in deze discussiegroep ook een vraag stellen aan het team verpleegkundigen van het Reinier de Graaf Gasthuis. Om deelnemer te worden, moet u zich eerst aanmelden.

Apps voor medicijngebruik

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers heeft een aantal handige apps voor medicijngebruik op een rijtje gezet. Bijvoorbeeld apps die de zieke eraan herinneren dat het tijd is om medicijnen in te nemen. Helpt u als naaste bij het klaarzetten of toedienen van medicijnen, dan kunt u deze apps natuurlijk ook gebruiken.