Werk en mantelzorg

Tmc over deze informatie
Als iemand die u dierbaar is kanker heeft, wilt u misschien voor diegene zorgen. Dat heet mantelzorg.

Als u een baan heeft, moet u werk en mantelzorg zien te combineren. Dat kan zwaar zijn. Daarom is goed om te kijken of u misschien:
  • zorgverlof kunt opnemen
  • tijdelijk minder kunt werken
  • meer thuis kunt werken
  • uw werkdagen anders kunt indelen
  • ondersteuning kunt krijgen bij uw werk

Afspraken maken met uw werkgever

Afhankelijk van het type organisatie waar u werkt, zijn er verschillende voorzieningen binnen het bedrijf. U kunt uw direct leidinggevende of iemand van personeelszaken vragen om met u mee te denken om onnodig ziekteverzuim door overbelasting te voorkomen.

Vaak zal er wel begrip zijn voor het feit dat u tijdelijk minder inzetbaar bent en meer (ongepland) verlof nodig zult hebben. Is uw werkgever niet begripvol, neem dan contact op met een organisatie die u hier advies over kan geven.

Praktische tip: Ga met uw werkgever na of u samen afspraken kunt maken over uw werk. Het kan vaak al helpen als u op andere tijden of andere plaatsen kunt werken. Probeer afspraken te maken waarbij uw belangen en die van uw werkgever meewegen.

Gesprek leidinggevende (pdf)

Bron: Werk&Mantelzorg

Collega's informeren

Ook belangrijk: bespreek uw situatie regelmatig met uw werkgever en uw collega’s. Maak daar duidelijke afspraken over. Bijvoorbeeld: u geeft wekelijks een kleine update, daarna bent u gewoon weer collega. Zo begrijpt iedereen uw situatie beter, maar hoeft u niet steeds over de ziekte van uw naaste te praten.

Zorgverlof

Er zijn verschillende verlofregelingen waar mantelzorgers een beroep op kunnen doen, zoals: 
  • calamiteitenverlof
  • kortdurend verlof 
  • langdurend zorgverlof

U kunt zorgverlof opnemen voor uw partner, kind, vriend, broer of zus. Op de website Werk&Mantelzorg vindt u een overzicht van de bestaande wet- en regelgeving rondom zorgverlof. Zie de link hieronder.

Mantelzorglijn

Heeft u vragen over mantelzorg of de combinatie van werk en mantelzorg? Dan kunt u ook de Mantelzorglijn van Mezzo bellen. Mezzo is de Landelijke Vereniging voor mantelzorg en vrijwilligerszorg.

De Mantelzorglijn is op werkdagen van 9 tot 13 uur bereikbaar op nummer 0900-2020496 (€0,10 per minuut). U kunt ook mailen: info@mezzo.nl

Kanker.nl Infolijn

U kunt ook bellen met de kanker.nl Infolijn. Om uw gevoelens en zorgen te delen, of voor advies.

De kanker.nl Infolijn is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 12.00-17.00 uur op het gratis telefoonnummer 0800-0226622.