Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek bij galwegkanker

Tmc over deze informatie
Lopende studies voor patienten met galwegkanker in Nederland kunt u ook vinden op de website van de Dutch Hepatocellular and Cholangiocarcinoma Group (DHCG):

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Artsen en onderzoekers proberen de behandeling van kanker te verbeteren. Daarvoor is onderzoek nodig naar de werking en resultaten van een mogelijk nieuwe behandeling bij patiënten. Bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe medicijnen. Of naar nieuwe manieren van opereren en bestralen. Ook onderzoeken artsen totaal nieuwe behandelingen van kanker. En ze kijken hoe bestaande behandelmethodes elkaar kunnen versterken door ze te combineren. Uw specialist kan u vragen om deel te nemen aan zo’n onderzoek.

Door een verbeterde behandeling stijgen de overlevingskansen of verbetert de kwaliteit van leven. Doordat zo’n behandeling bijvoorbeeld meer kankercellen vernietigt en/of minder bijwerkingen heeft.

Proefkonijn

Sommige mensen schrikken als hun specialist hen vraagt om deel te nemen aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen. Zij krijgen het gevoel 'proefkonijn' te zijn. Daarom is het belangrijk om te weten hoe wetenschappelijk onderzoek verloopt. Wat kunt u er wel en niet van verwachten? Vraag uw specialist om informatie over het onderzoek waarvoor hij u benaderd heeft.  Als u weet waar u aan toe bent, kunt u de juiste beslissing nemen.

Verschillende termen

In het ziekenhuis hoort u verschillende termen voor onderzoek. Termen die u kunt horen zijn:
  • medisch wetenschappelijk onderzoek
  • klinisch vergelijkend onderzoek
  • experimentele behandeling
  • studie
  • trial

Trial alert

Zodra er nieuwe kankeronderzoeken bekend worden, kunt u daarover een e-mail ontvangen. Dit heet een "Trial Alert". U ontvangt alleen Trial Alerts voor onderzoeken die van belang zijn voor de kankersoort die u in uw profiel heeft ingevuld.

Zet bij uw profiel het vinkje aan: Ik wil Trial alerts ontvangen.