Wat is endeldarmkanker

Tmc over deze informatie
Endeldarmkanker is een vorm van darmkanker. Ongeveer 1 van de 3 mensen met darmkanker heeft endeldarmkanker.  

De endeldarm is het laatste stuk van de darm en zit voor de anus. Endeldarmkanker wordt anders behandeld dan dikkedarmkanker.

Klachten bij endeldarmkanker

Er zijn meerdere symptomen die op endeldarmkanker kunnen wijzen. Bloed of slijm bij de ontlasting of verstopping kunnen het gevolg zijn van een tumor in de endeldarm. Niet iedereen met endeldarmkanker heeft klachten.

In 2014 is het bevolkingsonderzoek darmkanker gestart. Het doel van het bevolkingsonderzoek is het vroeg ontdekken van dikkedarmkanker en endeldarmkanker, voordat er symptomen ontstaan.

Hoe ontstaat endeldarmkanker 

Endeldarmkanker begint vaak met een poliep aan de binnenkant van de darmwand. Een poliep is een woekering van het slijmvlies. Poliepen zijn goedaardig en ontstaan meestal spontaan. Mensen boven de 50 jaar hebben meer kans op poliepen.

Poliepen kunnen kwaadaardig worden. Dan wordt het kanker of een kwaadaardige tumor genoemd. De kwaadaardige tumor kan door de verschillende lagen van de darmwand heen groeien. Zo kan de tumor in omliggende organen terechtkomen.

Uitzaaiingen in de lever of longen

Een tumor in de endeldarm kan uitzaaien. De kans op uitzaaiingen wordt groter als de tumor verder de darmwand ingroeit. Darmkankercellen kunnen losraken en via bloed- of lymfevaten uitzaaien naar bijvoorbeeld de lymfeklieren, de lever of de longen. Daar kunnen ze uitgroeien tot nieuwe tumoren. Als op deze manier een tumor in de lever ontstaat, dan heet dit geen leverkanker, maar zijn het uitzaaiingen in de lever van darmkanker.  

Uitzaaiingen in het buikvlies

Bij endeldarmkanker kunnen ook uitzaaiingen in het buikvlies ontstaan. Dit kan gebeuren als de tumor helemaal door de darmwand groeit en er kankercellen in de buikholte terechtkomen. Als de kankercellen zich daar hechten aan het buikvlies kunnen er buikvliesuitzaaiingen ontstaan. Uiteindelijk ontstaat er dan vocht (ascites) in de buik, waardoor de buik dik wordt en pijn kan doen. Ook kan de ontlasting hierdoor veranderen.

De dikke darm, endeldarm en anus

De dikke darm, endeldarm en anus