Wisselwerking van middelen met chemotherapie

Tmc over deze informatie
Sommige medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met chemotherapie. Dat betekent dat de middelen elkaars werking kunnen beïnvloeden. Hierdoor kan de werking van 1 of beide middelen minder of juist sterker worden. Ook kunnen de bijwerkingen heviger worden. Chemotherapie kan ook een wisselwerking hebben met bepaalde vitaminen, kruiden en voedingssupplementen.

Medicijngebruik bij chemotherapie

Een aantal medicijnen kan een wisselwerking hebben met chemotherapie. Voorbeelden zijn:
  • slaapmiddelen
  • maagzuurremmers
  • antidepressiva
  • bloedverdunners

Deze medicijnen kunnen ook een wisselwerking hebben met ondersteunende medicatie bij chemotherapie. Bijvoorbeeld met medicijnen die misselijkheid van chemotherapie tegengaan.

Hoe meer medicijnen u gebruikt, des te groter de kans op een wisselwerking. Vertel daarom aan uw arts welke medicijnen u gebruikt. Dat geldt ook voor middelen die u zelf bij de drogist koopt.

Vertel aan andere behandelaars buiten het ziekenhuis dat u met chemotherapie wordt behandeld. Ook aan uw tandarts en mondhygiënist. Zij kunnen hier dan rekening mee houden bij een behandeling. Meer over mondproblemen en mondverzorging.

Vitaminen, kruiden en voedingssupplementen

Gebruikt u andere middelen? Vergeet ook dat niet aan uw arts te melden. Bijvoorbeeld:
  • vitaminepillen
  • alternatieve (genees)middelen
  • voedingssupplementen
  • kruiden
  • homeopathische middelen

Deze middelen kunnen ook een wisselwerking geven met geneesmiddelen tegen kanker en ondersteunende medicijnen. Een hoge dosis vitamine C maakt bijvoorbeeld uw urine zuur. In combinatie met bepaalde soorten chemotherapie kan dit leiden tot nierbeschadiging.

Liever geen visolie en vette vis tijdens chemotherapie

Op de dagen voor en na de behandeling met chemotherapie kunt u beter geen voedingssupplementen met visolie te gebruiken. Eet op deze dagen ook geen vette vis, zoals haring of makreel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze producten een wisselwerking kunnen hebben met chemotherapie. Hierdoor kan de werking van chemotherapie verminderen.

Overzichtstabel voedingssupplementen: vriend of vijand? (pdf)

Bron: Stichting tegen Kanker. Dit is de landelijke Belgische organisatie die strijdt tegen kanker (vergelijkbaar met KWF Kankerbestrijding).