Wat is bijnierkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij bijnierkanker zit er een tumor in een van de bijnieren. De bijnieren zitten bovenop de nieren. Ze maken hormonen, bijvoorbeeld hormonen die het lichaam helpen met stress om te gaan.

Bijnierkanker is een zeldzame soort kanker. Per jaar krijgen ongeveer 30 mensen in Nederland de diagnose bijnierkanker. Omdat bijnierkanker een zeldzame kankersoort is, is het heel belangrijk dat je behandeld wordt door ervaren artsen. Lees hier wat de expertisecentra voor bijnierkanker zijn.   

Kanker in de bijnier is vaak bijnierschorscarcinoom

Bij bijnierkanker zit de tumor in de meeste gevallen in de buitenkant van de bijnier, in de bijnierschors. Deze vorm van bijnierkanker heet bijnierschorscarcinoom. De informatie op kanker.nl gaat over bijnierschorscarcinoom.  

Kanker in het bijniermerg heet feochromocytoom

Heel soms ontstaat een bijniertumor in de binnenkant van de bijnier. De binnenkant van de bijnier heet het bijniermerg. Meestal zijn tumoren in het bijniermerg goedaardig. De medische term voor een bijniermergtumor is feochromocytoom.

Meestal is feochromocytoom goedaardig en is het geen kanker. Als een feochromocytoom kwaadaardig is, heet het maligne feochromocytoom of bijniermergcarcinoom. Informatie over feochromocytoom lees je bij de Bijniervereniging NVCAP.

Klachten van bijnierkanker

Van bijnierkanker heb je niet altijd klachten. Er kunnen veel verschillende klachten ontstaan door een tumor in de bijnier.

Voorbeelden van symptomen van bijnierkanker:

  • hoge bloeddruk
  • aankomen in gewicht
  • snel blauwe plekken hebben, slechter genezen van wondjes
  • vermoeidheid
  • spierpijn, hoofdpijn
  • pijn of steken in de flank
  • veel plassen
  • verandering in haargroei op het lichaam, een zwaardere stem, acné (puistjes)
  • buikklachten, zoals buikpijn, een vol gevoel of misselijkheid

Onderzoeken voor de diagnose bijnierkanker

Om onderzoek te doen naar een tumor in de bijnieren, zijn bloedonderzoek, urineonderzoek en een CT-scan nodig. En soms andere, aanvullende onderzoeken. Lees verder over onderzoeken bij bijnierkanker.

De behandeling van bijnierkanker

Mensen met bijnierkanker krijgen bijna altijd een operatie. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg de bijnier waar de tumor in zit. Sommige mensen krijgen daarna het medicijn mitotaan voorgeschreven om daarmee de kans op terugkeer van de kanker kleiner te maken. Lees verder over de behandeling van bijnierkanker.

Uitzaaiingen bij bijnierkanker

Bijnierkanker kan uitzaaien. De kankercellen komen dan los van de tumor en verspreiden zich door het lichaam. Als bijnierkanker uitzaait is dat meestal naar de lymfeklieren in de buurt van de bijnieren, en dan naar de lever, de longen of de botten. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase.

Krijg je (later) ergens anders een tumor, bijvoorbeeld in de longen? Dat is dan geen longkanker, maar zijn het uitzaaiingen van bijnierkanker in de longen.   

Vooruitzichten van bijnierkanker

Het is lastig om algemene informatie te geven over de overleving van bijnierkanker. De prognose verschilt erg per persoon. In elk geval is belangrijk dat je behandeld wordt door artsen die ervaring hebben met het opereren van bijnierkanker. Lees over de expertisecentra voor bijnierkanker.

Wat is mijn overlevingskans bij bijnierkanker?

Je arts kan je het best vertellen wat je vooruitzichten zijn. Dat komt omdat er veel dingen invloed hebben op je prognose. Bijvoorbeeld of de kanker in organen of bloedvaten in de buurt van de bijnier is gegroeid, of er uitzaaiingen zijn en hoe agressief de kanker is. Dit heet ook wel het stadium van de ziekte.

De kans om te overleven van bijnierkanker is het grootst als de chirurg de hele tumor kan verwijderen en er geen uitzaaiingen zijn. Is de bijniertumor ook in andere organen gegroeid of zijn er uitzaaiingen verderop in het lichaam, dan zijn de vooruitzichten minder goed.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Rebecca Steenaard

Dr. Rebecca Steenaard

Arts-onderzoeker, Máxima MC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Thomas Kerkhofs

Internist, Maastricht UMC+

Illustratie mensen

Mensen die bijnierkanker hebben (gehad)

Foto Harm Haak

Prof. dr. Harm Haak

Internist, Máxima MC

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2021