Stereotactische bestraling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Stereotactische bestraling is een heel precieze manier van uitwendig bestralen. Je krijgt daarbij op een klein gebied 1 tot 5 keer een hoge dosis straling.

Hoe gaat stereotactische bestraling?

Bij stereotactische bestraling krijg je heel precies een heel hoge dosis straling op de tumor. Dat gebeurt in 1 bestraling of in 3 tot 5 bestralingen. 

De straling komt uit meerdere smalle bestralingsbundels die om je heen draaien. Zo kan de arts de tumor vanaf verschillende kanten heel precies bestralen en het te bestralen gebied zo klein mogelijk houden.

Het is erg belangrijk dat je zo stil mogelijk blijft liggen. Zo voorkom je zo goed mogelijk dat het gezonde weefsel om de tumor heen door de hoge dosis straling beschadigt. Daarom krijg je vaak een bestralingsmasker en/of heb je speciale hoofd- of armsteunen.

Wanneer kan stereotactische bestraling een behandeling zijn bij kanker?

Stereotactische bestraling kun je krijgen als genezende behandeling van kleine tumoren, of als behandeling om de kanker te remmen en/of klachten te verminderen bij één of enkele uitzaaiingen. Wel moet het te bestralen gebied relatief klein zijn en met weinig marge kunnen worden behandeld. 

Deze vorm van bestraling gebeurt onder andere bij:
•    hersentumoren
•    niet-kleincellige longkanker of uitzaaiingen in de long
•    oogmelanoom
•    uitzaaiingen in de lever 
•    uitzaaiingen in een bot
•    uitzaaiingen in een lymfeklier

Minder bestralingssessies nodig

Bij stereotactische bestraling kan de arts per keer een heel hoge bestralingsdosis geven. Daarom hoef je ook minder vaak naar het ziekenhuis te komen dan bij gewone uitwendige bestraling. Meestal krijg je 1 tot 5 keer een bestraling. Hoeveel bestralingen je krijgt, hoor je van je arts. Dat hangt af van de plaats en de grootte van het gebied dat bestraald moet worden.

Een sessie met stereotactische bestraling duurt wel langer dan gewone bestralingen. Dit komt doordat de bestraling heel nauwkeurig gebeurt, en er meer controles voor de start van de bestraling nodig zijn. Zo is zeker dat de straling op precies de juiste plek wordt afgegeven.

Bijwerkingen van stereotactische bestraling

Tijdens en na de behandeling kun je last krijgen van bijwerkingen. Welke bijwerkingen dat zijn, hangt af van de plek die bestraald wordt. Lees verder over:

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Foto Luca Incrocci

Prof. dr. Luca Incrocci

Radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2022