PET-scan

De meeste kankercellen hebben een verhoogde stofwisseling. Hierbij wordt veel suiker verbruikt. Met een PET-scan maakt de arts hier gebruik van. Hij dient een radioactieve stof toe die op dezelfde manier als suiker in cellen wordt opgenomen. Doordat kanker een verhoogde verbranding heeft, nemen de cellen de radioactieve stof op. Zo kan de arts kankercellen zien.

Voorbereiding

Eet u minimaal 6 uur voor het onderzoek niet meer. U mag wel drinken, zolang er in de drank geen suiker zit. Heeft u diabetes, bespreek dan met u arts hoe u zich moet voorbereiden.
 
Is de radioactieve stof in een bloedvat in uw arm ingespoten, dan moet u een tijd stil liggen in een aparte kamer. Na ongeveer een uur hebben de kankercellen genoeg radioactieve stof opgenomen. Dan begint het onderzoek. Hiervoor ligt u op een onderzoekstafel. Een camera draait langzaam om u heen en maakt foto’s vanuit verschillende posities. Na het onderzoek is de radioactieve stof voor het grootste deel uit uw lichaam verdwenen. Er is geen gevaar voor u of uw omgeving.

PET staat voor Positron Emissie Tomografie.

PET-scan

Deze video legt uit hoe een PET-scan in zijn werk gaat. Dit is een algemene video. In deze video ziet u een mannelijke patiënt. Maar de informatie in de video geldt voor zowel mannen als vrouwen.