‘Ik zei tegen de arts: het is alles of niets’

Gerard

In augustus 2022 interviewden we ambassadeur Gerard. Hij was behandeld tegen alvleesklierkanker, had geen uitzaaiingen en zag de toekomst positief tegemoet. Maar helaas kreeg hij een maand later slecht nieuws: de kanker was terug. “We kunnen je alleen nog palliatief behandelen”, zei zijn arts. Maar daar dacht Gerard anders over.

Tekst: redactie kanker.nl, april 2023. Gerard is in juli 2023 overleden.

De 44-jarige Amsterdammer ging op zoek naar mogelijkheden om toch te kunnen genezen en zocht contact met artsen in België en Duitsland. Via de Facebook-pagina van patiëntenorganisatie Living with Hope kwam hij op het spoor van een chirurg in het Erasmus MC.

“Ik stuurde hem een mailtje met in de bijlage mijn laatste scan. Kort daarna mocht ik langskomen. De arts zei tegen me: ‘Ik wil je wel opereren, maar dan krijg je eerst chemotherapie. En daarna zijn er drie voorwaarden: je bent fit genoeg voor de operatie, de tumor wordt niet groter en je tumormarkers gaan niet omhoog.”

Alles of niets

Ondanks vier maanden chemo groeide de tumor toch een halve centimeter en werden de tumormarkers iets hoger. De chirurg begon te twijfelen. Hij overlegde met artsen in de Verenigde Staten en Duitsland, en besprak zijn twijfels ook met Gerard.

“Voor mij was het alles of niets,” vertelt Gerard. “Dat zei ik ook tegen hem. Uiteindelijk besloot hij toch het risico te nemen.”

Bijzondere operatie

Gerard werd begin april 2023 geopereerd. Het lukte de chirurg de tumor helemaal te verwijderen, maar daarvoor moest hij ook de darmslagader en de hartslagader wegsnijden. Om de bloedsomloop intact te houden moest de chirurg daarna nog 2 bypasses aanleggen. Deze hele operatie duurde in totaal 9,5 uur.

De operatie verliep goed. Wel kreeg Gerard kort daarna een interne bloeding, maar die stopte vanzelf. Zijn herstel ging voorspoedig. Na twee weken was hij al weer op de been.

“Ik ben de eerste patiënt in Nederland die zo’n operatie heeft gehad,” vertelt Gerard. “Mijn dokter heeft ontzettend knap werk verricht en daar ben ik hem heel dankbaar voor.”

Iedereen is verbaasd dat Gerard zo goed herstelt. “Wat meespeelt is dat ik een heel goede conditie heb, positief in het leven sta en mentaal heel sterk ben. Deels is het ook geluk, natuurlijk”

Zelf de regie nemen

De toekomst ziet er weer rooskleurig uit voor Gerard. Hij blijft lotgenoten helpen en adviseren. “Probeer zelf de regie te nemen. Als ik dat niet gedaan had, had ik nu misschien niet meer geleefd.”

Lees hier het interview uit augustus 2022 terug.