Zorg

Ziekenhuizen vergelijken

Opslaan

Wat is het beste ziekenhuis?

De beste zorg bestaat niet. Het beste ziekenhuis ook niet. Iedereen met kanker vindt namelijk andere dingen belangrijk.

Alle ziekenhuizen in Nederland moeten voldoen aan kwaliteitsnormen. Dit zijn landelijke afspraken over wat goede kwaliteit van zorg is. Bijvoorbeeld goede informatievoorziening voor patiënten, korte wachttijden en ervaren behandelaars.

Soms voldoet een ziekenhuis voor een bepaalde kankersoort niet aan de voorwaarden. Het ziekenhuis moet patiënten dan doorverwijzen naar ziekenhuizen die wel voldoen aan de kwaliteitsnormen.

Kwaliteitsgegevens van ziekenhuizen bekijken

Op de volgende websites kunt u een indruk krijgen van de kwaliteit van ziekenhuizen:

  • KiesBeter
  • Ziekenhuischeck
  • Zorgkaart Nederland

Daarnaast zijn er enkele keuzewijzers voor ziekenhuizen beschikbaar.

KiesBeter

KiesBeter is een website van de overheid. Hier vindt u informatie over een groot aantal ziekenhuizen. U kunt bijvoorbeeld zien of een ziekenhuis een operatie vaak uitvoert. Ook kunt u zorginstellingen met elkaar vergelijken.

Op KiesBeter vindt u ook informatie over het kiezen van een zorgverlener. Hoe maakt u een keuze? En waar kunt u allemaal op letten?

Ziekenhuischeck

Op Ziekenhuischeck vindt u informatie over de kwaliteit van alle ziekenhuizen in Nederland en kunt u ziekenhuizen met elkaar vergelijken. De website toont ook behandelresultaten van een aantal kankersoorten. Bijvoorbeeld borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker.  Ziekenhuischeck is een website van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Zorgkaart Nederland

Op Zorgkaart Nederland kunt u waarderingen van patiënten over een zorgverlener lezen. Zorgkaart Nederland is een website van Patiëntenfederatie Nederland.. 

Keuzewijzers voor ziekenhuizen

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) heeft kwaliteitscriteria opgesteld voor ziekenhuizen. In verschillende keuzehulpen (patiëntenwijzers) beschrijft de NFK of ziekenhuizen voldoen aan deze kwaliteitscriteria.

Er zijn keuzehulpen voor blaaskanker, bloed- en lymfeklierkanker, borstkanker, maag- en slokdarmkanker, prostaatkanker en stomazorg.

In de keuzehulpen staat ook welk oordeel andere patiënten aan een ziekenhuis hebben gegeven.

Wie kan u adviseren?

U kunt ook altijd advies vragen aan:

Verder kunt u overleggen met de medewerkers van de Kanker.nl infolijn

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Rijk, J. de (overige deskundige)