In gesprek met uw arts

Samen beslissen

Opslaan

‘Samen beslissen’ betekent dat u samen met uw arts beslist over welke zorg het beste bij u past. 

De arts informeert u over de behandelmogelijkheden en over  de voor-en nadelen van de behandelingen. U bespreekt samen wat dit betekent voor uw eigen situatie en wat uw persoonlijke voorkeur is. Uiteindelijk beslist u samen wat het best bij u past. Uw wensen en situatie zijn dus bepalend voor de uiteindelijke beslissing.
 

  Samen beslissen

  Wanneer u kanker heeft, wilt u  de beste behandeling. Daarbij komt u voor keuzes te staan. U kent uzelf het beste. Zorg er daarom voor dat u inspraak heeft in uw behandeling. En beslis sámen met uw zorgverlener!  (bron: NFK)

  Tips voor samen beslissen

  Samen beslissen gebeurt in de praktijk nog lang niet altijd. Sommige patiënten hebben er geen behoefte aan. Ze laten de arts liever beslissen. Andere mensen willen wel meebeslissen, maar vinden dit lastig. Bijvoorbeeld omdat er weinig tijd is voor een gesprek. Of omdat ze niet voldoende informatie hebben. Hieronder vindt u enkele tips om samen beslissen makkelijker te maken.

  Tip 1: Vraag uw arts om informatie

  Stel al uw vragen aan uw arts. Maak hier zo nodig een extra afspraak voor.

  Het is raadzaam om in ieder geval altijd de volgende 3 vragen te stellen:
  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

  U kunt ook de volgende checklists gebruiken:

  Tip 2: Verzamel extra informatie

  Zoek informatie over uw ziekte en behandelmogelijkheden op betrouwbare websites, zoals kanker.nl, zorgkaartnederland.nl en websites van ziekenhuizen. Bekijk de behandelmogelijkheden die kans op (snelle) genezing geven. Informeer u ook over de risico’s en het effect van een behandeling op de kwaliteit van uw leven. Vraag het bijvoorbeeld aan andere patiënten. Zij kunnen u vertellen wat de invloed van een behandeling op hun leven is. Vraag goed door wat de behandeling voor hen betekent.

  Andere patiënten die zich in een vergelijkbare situatie bevinden als u kunt u vinden via kanker.nl. U moet dan wel deelnemer worden en uw profiel invullen. Lotgenoten kunt u ook vinden via de patiëntenorganisatie of door een inloophuis te bezoeken.

  Tip 3. Vraag bedenktijd

  Meestal hoeft u niet direct te worden behandeld en heeft u bedenktijd. Bedenk wat u wilt bereiken en wat voor u belangrijk is. Het helpt u een behandeling te kiezen waar u zich goed bij voelt.

  Gesprekken met uw partner, vrienden en familieleden kunnen u helpen om helder te krijgen wat u zelf wilt. U kunt ook een second opinion vragen bij een andere arts.

  Tip 4. Vertel uw zorgverleners wat voor u persoonlijk belangrijk is

  Vertel uw zorgverleners wat voor u persoonlijk belangrijk is, bijvoorbeeld in uw leefsituatie. Ga samen na welke behandeling daarbij past. Vertel welke behandeling u aanspreekt en waarom. Of waar u nog over twijfelt.
  Natuurlijk mag u ook een duidelijk advies van uw arts vragen en dat volgen. Het is maar net waar u zich prettig bij voelt. Zo komt u samen met uw arts tot de juiste beslissing.

  Vragen of klachten over samen beslissen

  Heeft u een vraag of klacht over samen beslissen? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer via telefoonnummer 0900 2356780. 

  Over deze pagina

  De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

  Laatste update: mei 2017

  Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

  Met medewerking van

  Patiëntenfederatie Nederland