In gesprek met uw arts

Medicatie-overzicht

Opslaan
Heeft u een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt? Dit kan van groot belang zijn voor een veilige behandeling. 

Wat is een medicatie-overzicht

Een medicatie-overzicht is een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt en de dosering daarvan. Ook kan erin staan of u allergisch of overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen.

Een medicatie-overzicht kunt u gratis opvragen bij uw apotheek. Elke keer als u medicijnen voorgeschreven krijgt, moet er een medicatie-overzicht beschikbaar zijn.

Waarom is het medicatie-overzicht belangrijk

Het is voor uw behandelaar belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt. Dit kan namelijk invloed hebben op de manier waarop u wordt onderzocht en behandeld. De arts ziet dan bijvoorbeeld dat hij u een medicijn absoluut niet moet geven, omdat u er overgevoelig voor bent. Weet een arts dit niet, dan kan dat in sommige gevallen levensgevaarlijk zijn. 

Houd uw medicatieoverzicht actueel

U heeft een belangrijke rol in het actueel houden van uw medicatie-overzicht. U bent namelijk de enige die echt weet welke medicijnen u wel of niet slikt. Denk hierbij ook aan medicijnen die u niet op recept heeft. Zoals paracetamol en andere medicijnen die u bij de drogist koopt. Al deze medicijnen moet u zelf in het overzicht erbij laten zetten. De apotheker kan dit voor u doen. Gebruikt u bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld plaspillen, antibiotica) niet meer, meld dit dan aan uw apotheker en behandelaar.

Neem uw medicatieoverzicht mee

Het is verstandig om uw medicatieoverzicht altijd mee te nemen: op vakantie, bij een bezoek aan uw arts, specialist, apotheek of bij een ziekenhuisopname.

Geef toestemming voor het opvragen van uw medicatie-overzicht

Al uw behandelaars moeten uw toestemming hebben voor het opvragen van uw medische gegevens, waaronder medicijngebruik. Pas als ze weten welke medicijnen u gebruikt, kunnen ze u goed behandelen. 
Wilt u niet dat (delen) van uw medicijngegevens opgevraagd kunnen worden, bespreek dit dan met uw apotheek of behandelaar.

Laat wijzigingen opnemen in uw medicatie-overzicht

Tijdens uw ziekenhuisopname kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Vraag bij uw ontslag uit het ziekenhuis naar de naam van de nieuwe medicatie en wanneer u deze moet innemen. Laat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw medicatie-overzicht opnemen.

Vraag of klacht over het medicatieoverzicht

Heeft u een vraag of klacht over het medicatieoverzicht? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer via telefoonnummer 0900 2356780.

Digitaal medicijnoverzicht

Via steeds meer apotheken kunt u een digitaal medicijnoverzicht krijgen. Bijvoorbeeld via mijn medicijncoach. U krijgt niet alleen een actueel medicijnoverzicht, maar ook informatie over bijwerkingen en tips. U kunt ook bijhouden hoe u uw medicijnen gebruikt en vragen of uw arts of apotheek meekijkt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.