In gesprek met je arts

Online communicatietraining 'In gesprek met je arts'

Opslaan

Een gesprek voeren met je arts is niet altijd makkelijk. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Er is bijvoorbeeld weinig tijd om een goed gesprek te voeren. De arts gebruikt te moeilijke woorden. Of je ervaart allerlei emoties, waardoor je niet alle informatie van je arts onthoudt, vergeet bepaalde vragen te stellen of niet genoeg informatie over je situatie deelt met je arts.  

Videovoorbeelden van goede communicatie

Het kan helpen video's over gesprekken tussen patiënten en artsen te bekijken. Door te kijken hoe anderen het doen, krijg je misschien ideeën over hoe je het zelf kunt aanpakken.

Het NIVEL heeft een online communicatietraining ontwikkeld voor patiënten met kanker en hun zorgverleners. Deze training heet Luistertijd. De video's uit deze training zijn gebaseerd op echte verhalen van patiënten en nagespeeld door acteurs. Ze gemaakt zijn voor ouderen (65 plus) en naasten, maar kunnen voor patiënten en naasten van alle leeftijden nuttig zijn.

In de training leer je aan de hand van videovoorbeelden van goede communicatie:

  • hoe je je kunt voorbereiden op een gesprek met je arts
  • hoe je het gesprek met uw arts kunt voeren

Videodagboeken bekijken

Roos heeft lymfeklierkanker. Haar eigen dokter heeft voorgesteld haar nog niet te behandelen, maar de ziekte actief te volgen. Roos is daar soms wat onzeker over. Daarom gaat ze in gesprek met een andere dokter om te horen wat hij adviseert. Bekijk het videodagboek van Roos en Teun.

Kees heeft een vergrote prostaat en zijn PSA-waarde is te hoog. Hij is via de uroloog terecht gekomen bij de medisch oncoloog. Daar hoort hij dat hij prostaatkanker heeft. Kees en zijn vrouw Petra zitten met veel vragen. Bekijk het videodagboek van Kees en Petra.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.