Medicatie-overzicht

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Heb je een actueel overzicht van de medicijnen die je gebruikt? Dit kan van groot belang zijn voor een veilige behandeling. 

Wat is een medicatie-overzicht

Een medicatie-overzicht is een overzicht van alle medicijnen die je gebruikt en de dosering daarvan. Ook kan erin staan of je allergisch of overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen.

Een medicatie-overzicht is gratis op te vragen bij je apotheek. 

Waarom is het medicatie-overzicht belangrijk?

Het is voor je behandelaar belangrijk om te weten welke medicijnen je gebruikt. Dit kan namelijk invloed hebben op de manier waarop je wordt onderzocht en behandeld. De arts ziet dan bijvoorbeeld dat hij  een medicijn absoluut niet aan je moet geven, omdat je er overgevoelig voor bent. Weet een arts dit niet, dan kan dat in sommige gevallen levensgevaarlijk zijn. 

Houd je medicatieoverzicht actueel

Je hebt een belangrijke rol in het actueel houden van je medicatie-overzicht. Je bent namelijk de enige die echt weet welke medicijnen je wel of niet slikt. Denk hierbij ook aan medicijnen die je niet op recept hebt. Zoals paracetamol en andere medicijnen die je bij de drogist koopt. Al deze medicijnen moet je zelf in het overzicht erbij laten zetten. De apotheker kan dit voor je doen.

Gebruik je bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld plaspillen, antibiotica) niet meer, meld dit dan aan je apotheker en behandelaar.

Neem je medicatieoverzicht mee

Het is verstandig om je medicatieoverzicht altijd mee te nemen: op vakantie, bij een bezoek aan je arts, specialist, apotheek of bij een ziekenhuisopname.

Geef toestemming voor het opvragen van je medicatie-overzicht

Al je behandelaars moeten je toestemming hebben voor het opvragen van je medische gegevens, waaronder medicijngebruik. Pas als ze weten welke medicijnen je gebruikt, kunnen ze je goed behandelen. 

Wil je niet dat (delen) van je medicijngegevens opgevraagd kunnen worden, bespreek dit dan met je apotheek of behandelaar.

Laat wijzigingen opnemen in je medicatie-overzicht

Tijdens je ziekenhuisopname kan je medicijngebruik zijn veranderd. Vraag bij je ontslag uit het ziekenhuis naar de naam van de nieuwe medicatie en wanneer je deze moet innemen. Laat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in je medicatie-overzicht opnemen.

Vraag of klacht over het medicatieoverzicht

Heeft u een vraag of klacht over het medicatieoverzicht? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer via telefoonnummer 0900 2356780.

Digitaal medicijnoverzicht

Via steeds meer apotheken kunt u een digitaal medicijnoverzicht krijgen. Bijvoorbeeld via mijn medicijncoach. U krijgt niet alleen een actueel medicijnoverzicht, maar ook informatie over bijwerkingen en tips. U kunt ook bijhouden hoe u uw medicijnen gebruikt en vragen of uw arts of apotheek meekijkt.

Colofon

Met medewerking van:

Logo Patiëntenfederatie Nederland

Patiëntenfederatie Nederland

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2017

Meer over Zorg in het ziekenhuis