Wat zijn uitzaaiingen?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker kan uitzaaien. Dat betekent dat er cellen van een tumor losraken. Die komen dan op een andere plek in het lichaam terecht. Dat heet dan: een uitzaaiing. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase.

Lees op deze pagina over:

Hoe ontstaan uitzaaiingen?

Als je kanker hebt, zit er een tumor (gezwel) in je lichaam. Die tumor bestaat uit kwaadaardige cellen: die blijven maar groeien en zich ongeremd delen.

De kwaadaardige cellen kunnen ook loskomen van de tumor. Gebeurt dat, dan kunnen ze via het bloed of de lymfe door je lichaam gaan reizen. Het kan zijn dat die kankercellen zich onderweg ergens gaan nestelen. Bijvoorbeeld in lymfeklieren of in organen. Als dit gebeurt, heet het uitzaaien. 

Kanker zaait meestal uit via het bloed of de lymfe. Soms zaait kanker uit via een holte. Bij eierstokkanker bijvoorbeeld, kunnen kankercellen via de buikholte op het buikvlies terechtkomen. Zo ontstaan buikvliesuitzaaiingen.

Waarom zaait de ene kanker sneller uit dan de andere?

Sommige kankersoorten zaaien sneller uit dan andere. Waarom dat is, is nog niet helemaal duidelijk. Het risico op uitzaaiingen is vaak niet te voorspellen. Soms wel, dan kan de arts met DNA-onderzoek van de tumor inschatten hoe groot je kans is op uitzaaiingen.

Meest voorkomende uitzaaiingen

Uitzaaiingen kunnen overal in het lichaam zitten. Toch zijn er een aantal organen waar uitzaaiingen vaak terechtkomen, zoals:

Colofon

Met medewerking van:

Foto Mark Burgmans

Dr. Mark Burgmans

Radioloog, LUMC

LinkedIn

foto sjaak burgers

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Myrthe Zijlstra

Drs. Myrte Zijlstra

Internist-oncoloog en onderzoeker, IKNL

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2024