Wat kunt u doen

Voeding na de behandeling van kanker

Opslaan

Na de behandeling van kanker is goede voeding belangrijk. Het helpt om goed te herstellen.

Je kunt door de behandeling problemen met eten en drinken krijgen. Soms verandert wat je kunt eten blijvend in het leven. Maar vaak worden de problemen na enige tijd minder of verdwijnen de klachten zelfs helemaal. Bespreek de klachten met de arts. Die kan je doorverwijzen naar een diëtist.

Voeding en het herstel na de behandeling

Na de behandeling is gezond eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Voeding kan bijdragen aan een goed herstel. Vooral eiwit en energie spelen een belangrijke rol en daarom is het van belang dat u van bepaalde producten voldoende gebruikt. Overleg altijd met je arts of diëtist als je voedingssupplementen wilt gebruiken.

Je kunt ook een diëtist zoeken als u vragen heeft over voeding. Ook als je wilt aankomen of juist gewicht wilt verliezen kan een diëtist hierbij begeleiden.

Voeding en de kans om opnieuw kanker te krijgen

Misschien heb je vragen over voeding en het ontstaan van kanker. Met gezonde voeding kunt je niet voorkomen dat u opnieuw kanker krijgt. Wel kun je het risico op kanker verkleinen door goede voeding en een gezonde leefstijl.

Er zijn geen wondervoedingsmiddelen tegen kanker. Superfoods, vitaminepillen of supplementen met antioxidanten helpen niet om kanker te voorkomen. Veel wat over voeding en kanker wordt gezegd en geschreven is niet of maar deels waar. De relatie tussen voeding en kanker is erg ingewikkeld en wordt goed onderzocht. Lees de feiten en fabels over voeding en kanker.

Het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds (WKOF) heeft op basis van al het onderzoek 10 aanbevelingen gemaakt om de kans dat u opnieuw kanker krijgt te verkleinen

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Adriaans, A. (diëtist), Dr. Beijer, S. (diëtist), Dr. Breedveld, J. (diëtist), MSc. Veen, van M.R. (overige deskundige), Vogel, J. (diëtist)

Over dit onderwerp