Wat zijn werveluitzaaiingen?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker kan uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Meestal gaan de uitzaaiingen via de bloedbaan. Soms via de lymfe.

Als kanker uitzaait, is dat regelmatig naar de botten. De meest voorkomende plek van botuitzaaiingen is de wervelkolom. Als dit het geval is, heet dit werveluitzaaiingen, of uitzaaiingen in de ruggenwervels. De medische term hiervoor is: metastasen in de wervelkolom.

Sommige kankersoorten zaaien sneller uit naar de wervelkolom dan andere. Bijvoorbeeld bij prostaatkanker, longkanker, nierkanker, en borstkanker komen werveluitzaaiingen vaak voor. Deze soorten kunnen ook uitzaaien naar andere plekken van het lichaam.

Uitzaaiingen kunnen in één wervel zitten. Maar meestal ontstaan de uitzaaiingen in meerdere wervels. De arts kan uitleggen waar precies in de wervelkolom uitzaaiingen zijn gevonden. Bekijk de informatie over de wervelkolom.

Symptomen bij uitzaaiingen in de ruggenwervels

Uitzaaiingen in de ruggenwervels geven lang niet altijd klachten. Als er klachten zijn, gaat het meestal om pijn ergens in de rug of in de nek. Heel soms veroorzaken de uitzaaiingen een verlamming, of verstoring in het gevoel. Lees verder over de symptomen bij werveluitzaaiingen.

Onderzoek naar uitzaaiingen in de wervelkolom

Om te onderzoeken of er uitzaaiingen in de wervelkolom zijn, kan de arts een MRI-scan aanvragen. Soms is ook een CT-scan nodig. Lees meer over onderzoek bij werveluitzaaiingen.

Behandeling van werveluitzaaiingen

Er zijn verschillende manieren om uitzaaiingen in de wervelkolom te behandelen. Bestraling is de meest voorkomende behandeling. Soms zijn hierbij ook corticosteroïden (ontstekingsremmers) nodig. Pijnstillers kunnen helpen tegen de pijn.

Ook zijn er medicijnen die de botten kunnen versterken. En medicijnen als chemotherapie, die door het hele lichaam werken, kunnen vaak goed helpen bij uitzaaiingen in de wervelkolom. Heel soms zal de arts een operatie voorstellen. Lees verder over de behandeling van werveluitzaaiingen.

Prognose bij uitzaaiingen in de ruggenwervels

Bij uitzaaiingen in de wervelkolom is het bijna nooit mogelijk om te genezen. De levensverwachting van iemand met werveluitzaaiingen hangt af van de soort kanker die naar de wervels is uitgezaaid. En van hoe agressief die kankercellen zijn.

Een aantal andere zaken hebben ook invloed op de levensverwachting:

  • andere plaatsen in het lichaam waar uitzaaiingen zitten
  • hoe lang het heeft geduurd voordat de kanker ging uitzaaien
  • hoe de kankercellen reageren op de behandeling
  • de huidige conditie van de patiënt
  • hoe de uitzaaiingen de conditie gaan beïnvloeden

Het is daarom praktisch niet mogelijk om bij werveluitzaaiingen een algemene prognose te geven. Hoe de vooruitzichten in jouw situatie zijn, kun je het beste bespreken met je arts.

Verschil tussen werveluitzaaiingen en kanker in de wervelkolom

Er is een verschil tussen werveluitzaaiingen en kanker die in de wervelkolom zelf ontstaat.

Wanneer is er sprake van uitgezaaide kanker in de wervelkolom? Dat is het geval als kankercellen van een ander lichaamsdeel via de bloedbaan in de wervelkolom terecht komen, en daar gaan uitgroeien. Die kankercellen komen vaak uit tumor die zijn ontstaan in de prostaat, de long of de borst.

Er zijn ook kankersoorten die beginnen in de wervelkolom. De kanker ontstaat dan vanuit cellen die in de wervelkolom zitten. Dat kunnen verschillende soorten kanker zijn.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Chris Faber

Orthopedisch chirurg, UMCG

Foto Jorrit-Jan Verlaan

Dr. Jorrit-Jan Verlaan

Orthopedisch chirurg, UMC Utrecht

LinkedIn

Foto Nicolien Kasperts

Drs. Nicolien Kasperts

Radiotherapeut-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

Foto Robert van der Wal

Drs. Robert van der Wal

 Oncologisch orthopedisch chirurg, LUMC

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2020