Uitzaaiingen in de wervelkolom

Onderzoek en diagnose bij werveluitzaaiingen

Opslaan
Om te onderzoeken of u werveluitzaaiingen heeft, maakt een arts meestal een MRI-scan. Hiermee zijn werveluitzaaiingen, eventuele uitbreiding in het wervelkanaal en eventuele druk op het ruggenmerg het beste te zien. Als er al eerder een CT-scan of een botscan is gemaakt en de wervelmetastasen zijn hierop al goed te zien, dan is het niet altijd nodig ook nog een MRI-scan te maken.

Hoe gaat een MRI-scan?

Een MRI-scan werkt met een magneetveld, radiogolven en een computer. De techniek maakt dwars- of lengtedoorsneden van uw lichaam zichtbaar. Zo kan de arts een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien. 

Tijdens dit onderzoek ligt u in een soort koker. Sommige mensen vinden dit benauwend. Sommige MRI-apparaten maken nogal wat lawaai. Hiervoor krijgt u oordopjes in. U kunt soms ook naar uw eigen muziek luisteren.

Via de intercom blijft u altijd in contact met de laborant. De arts is tijdens het onderzoek in een andere ruimte. Soms krijgt u tijdens het onderzoek contrastvloeistof ingespoten via een bloedvat in uw arm. 

Een MRI-scan werkt met een sterk magneetveld. Daarom mag u niet in de MRI-scan als u een pacemaker heeft, of als u metaalsplinters in uw oog of elders in uw lichaam heeft. Metalen voorwerpen zoals een mobiele telefoon en sleutels mogen ook niet in de MRI-scan komen. 

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging.

MRI-scan

Deze video legt uit hoe een MRI-scan in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, Integraal Kankercentrum Nederland.

Met medewerking van

Drs. Zijlstra, M. (overige deskundige)