Onderzoeken naar werveluitzaaiingen

Opslaan

Heb je klachten die kunnen horen bij werveluitzaaiingen? Neem dan contact op met je behandelend arts, of met de huisarts. Lees ook welke vragen je kunt stellen tijdens dit gesprek met je arts.

Om te onderzoeken of er uitzaaiingen in de wervels zijn, krijg je meestal een MRI-scan. En soms ook een CT-scan. Op deze scans zijn de wervels en eventuele uitzaaiingen goed te zien. Ook kan de arts zien of de uitzaaiingen druk geven op het ruggenmerg of de zenuwen.

Heb je eerder een (PET-)CT-scan of botscan gehad waarop de werveluitzaaiingen al goed te zien waren? Dan is het niet altijd nodig om ook nog een MRI-scan te maken. De arts zal met je bespreken of dit zo is.

Stelt de arts voor om de werveluitzaaiingen te behandelen met een operatie? Dan krijg je vaak eerst een CT-scan van de borst en buik. Zo kan de arts precies zien waar de uitzaaiing (of uitzaaiingen) in de wervel zit.

Als onbekend is waar de werveluitzaaiing vandaan komt

Soms vindt de arts een uitzaaiing in de wervelkolom, terwijl je nog niet eerder wist dat je kanker had. De arts probeert dan te achterhalen om welke soort kanker het gaat. Hiervoor krijg je een aantal extra onderzoeken.

Soms blijft het onduidelijk waar de uitzaaiing vandaan komt en om welke kankersoort het gaat. Dit heet dan: primaire tumor onbekend.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Chris Faber, orthopedisch chirurg, UMCG, Dr. Jorrit-Jan Verlaan, orthopedisch chirurg, UMC Utrecht, Drs. Nicolien Kasperts, radiotherapeut-oncoloog, UMC Utrecht, Drs. Robert van der Wal, orthopedisch chirurg, LUMC