Symptomen van uitzaaiingen in de hersenen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Wanneer je uitzaaiingen hebt in je hersenen, kun je daar klachten van krijgen. Die kunnen veel invloed hebben op je kwaliteit van leven. 

De belangrijkste klachten van hersenuitzaaiingen zijn:

Sommige mensen krijgen heel snel klachten: binnen minuten tot uren. Bij de meeste mensen ontstaan de klachten geleidelijk, in weken tot enkele maanden.

Welke klachten je krijgt, hangt af van de plek waar de uitzaaiing zit, hoe groot de uitzaaiing is en hoe snel de uitzaaiing groeit.

Lees verder over de symptomen van uitzaaiingen:

Hoofdpijn, soms met misselijkheid en overgeven

Er is niet veel extra ruimte in de schedel. Wanneer er een of meer uitzaaiingen in de schedel zitten, neemt de druk binnen de schedel toe. Je krijgt dan pijn in je hoofd. De pijn wordt erger bij bukken, niezen en persen. Ook kun je last hebben van misselijkheid en overgeven, vooral vroeg in de ochtend. 

Neemt de druk in je hoofd sterk toe, dan kun je ook suf worden. Wanneer je lange tijd een grotere druk in de hersenen hebt, kun je minder goed gaan zien. Dit komt door druk op de oogzenuwen. Je ziet dan wazig of dubbel.

Bij dit soort klachten kun je medicijnen krijgen waardoor de druk in je hoofd minder wordt.

Uitvalsverschijnselen

Een tumor kan het hersenweefsel om de tumor heen beschadigen of aan de kant duwen. Dan kan dit deel van de hersenen niet goed meer werken. Je krijgt dan uitvalsverschijnselen. Sommige dingen lukken dan niet meer of gaan veel lastiger.

Lees wat je kunt merken:

Verlies van spierkracht in een of meer lichaamsdelen

Het kan zijn dat je hersenen de spieren minder goed kunnen aansturen. Je hebt dan minder kracht, bijvoorbeeld in je hand of been. Soms heb je helemaal geen kracht meer. Dat heet een verlamming. 

Problemen met praten of met begrijpen van taal

Bij de meeste mensen liggen de centra voor taal en spraak in de linker grote hersenhelft. Een tumor in deze hersenhelft kan dan als eerste klacht taalproblemen geven. Je kunt niet op bepaalde woorden kan komen, je spreekt sommige woorden verkeerd uit of je begrijpt anderen niet goed meer.

Problemen met zien

Een tumor meer achter in de hersenen kan problemen veroorzaken met zien. Je ziet bijvoorbeeld obstakels niet. Dat is dan steeds in hetzelfde deel van het gezichtsveld. 

Problemen met horen

Slechter horen of duizeligheid kan een eerste symptoom zijn bij een tumor die tegen de hersenstam drukt of bij een tumor in de kleine hersenen.

Cognitieve problemen

Je kunt problemen krijgen met denken, onthouden en je aandacht ergens bijhouden (cognitieve problemen). In het begin valt dat vaak niet op. 

Gedragsveranderingen

Een uitzaaiing in de hersenen kan ook invloed hebben op stemming en gedrag. Sommige mensen reageren minder spontaan en/of trager, laten minder emoties zien en kunnen passiever worden.

Anderen zijn juist druk, snel geïrriteerd, chaotisch en rusteloos. Bij weer andere mensen zijn gedrag en emoties wisselend, zonder dat ze hier grip op hebben. Soms weet iemand dit van zichzelf, soms niet.

Gedragsveranderingen komen vooral voor bij mensen met een tumor in het voorste deel van de hersenen. Maar ze kunnen ook bij tumoren op andere plaatsen in de hersenen ontstaan.

Lees verder over karakter- en gedragsveranderingen op de website van Stichting Hersentumor.nl

Epilepsie

Een uitzaaiing in de hersenen kan epileptische aanvallen (insulten) veroorzaken. Er ontstaat dan een soort ‘kortsluiting’ in de hersenen. Een epileptische aanval duurt meestal 2-3 minuten en gaat vanzelf weer over.

Wat er gebeurt bij een epileptische aanval, hangt af van de plek in de hersenen waar het mis gaat. Je kunt vallen, schokken, vreemde bewegingen maken, iets vreemds ruiken, even afwezig zijn of buiten bewustzijn raken. 

Om epileptische aanvallen zoveel mogelijk te voorkomen krijg je medicijnen. Helaas lukt het niet altijd om aanvallen te voorkomen.

Lees verder over epilepsie  en  omgaan met epilepsie op de website van Stichting Hersentumor.nl of bekijk de video van het Epilepsiefonds. 

Advies voor je naaste: 

Houdt de aanval langer dan 5 minuten aan? Of volgt op een aanval meteen een volgende? Waarschuw dan de arts.

Wanneer contact opnemen met de arts?

Heb je kanker (gehad) en last van een of meer van de symptomen hierboven? Neem dan contact op met je arts. De arts kan voorstellen om een aantal onderzoeken te doen. Zo kan hij of zij de oorzaak van de klachten opsporen.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Logo Stichting Hersentumor.nl

Stichting Hersentumor.nl

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2021