Wat zijn botuitzaaiingen?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je een kwaadaardige tumor in een bot hebt, is dat meestal een uitzaaiing van een andere soort kanker. Als kanker uitzaait naar het bot, heet dat een botuitzaaiing.

De medische term voor botuitzaaiingen is botmetastasen. Metastase betekent uitzaaiing.

Sommige kankersoorten zaaien sneller uit naar de botten dan andere. Bijvoorbeeld bij borstkanker, prostaatkanker en longkanker komen botuitzaaiingen vaak voor. Ook nierkanker, darmkanker en schildklierkanker kunnen uitzaaien naar de botten. Deze vormen van kanker kunnen ook uitzaaien naar andere plekken van het lichaam.

Verschil tussen botuitzaaiingen en botkanker

Er is een verschil tussen botuitzaaiingen en botkanker. Als kankersoorten zoals borstkanker, prostaatkanker of longkanker uitzaaien naar de botten, zitten er cellen van die kankersoort in het bot. Dit is uitgezaaide ziekte in de botten, en geen botkanker. 

Bij botkanker zijn er kwaadaardige cellen in het bot zelf ontstaan. Die kwaadaardige cellen groeien en delen in het bot. Hierdoor ontstaat er een tumor in het bot.

Botkanker is een erg zeldzame vorm van kanker. Lees verder over botkanker. Deze informatie gaat over uitzaaiingen in de botten.

Symptomen bij botuitzaaiingen

Uitzaaiingen in de botten zijn niet levensbedreigend, maar kunnen wel veel pijn doen. Ook wordt met een uitzaaiing in een bot de kans groter dat het bot kan breken. Meer over symptomen bij botuitzaaiingen.

Onderzoek naar uitzaaiingen in de botten

Is er een vermoeden dat de kanker is uitgezaaid naar de botten? Dan kun je een aantal onderzoeken krijgen om botuitzaaiingen op te sporen. Bekijk  welke onderzoeken dit zijn

Behandeling van botuitzaaiingen

Uitzaaiingen in de botten kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Er zijn behandelingen die zich richten op de uitzaaiing in het bot zelf, zoals een operatie en bestraling. Er zijn ook manieren om de pijn te verminderen en om de botten te versterken.

Daarnaast zijn er medicijnen tegen de kankersoort zelf, zoals chemotherapie. Die medicijnen werken door het hele lichaam en kunnen dus ook helpen bij botuitzaaiingen. Hoe succesvol deze behandelingen zijn, hangt onder andere af van het soort kanker dat iemand heeft.

Vooruitzichten bij uitzaaiingen in de botten

De levensverwachting van iemand met botuitzaaiingen hangt af van de soort kanker die naar de botten is uitgezaaid. En van hoe agressief die kankercellen zijn.

Een aantal andere zaken zijn ook van invloed op de levensverwachting:

  • andere plaatsen in het lichaam waar uitzaaiingen zitten
  • hoe de kankercellen reageren op de behandeling(en)
  • de conditie van de patiĆ«nt

Het is daarom niet mogelijk om bij uitzaaiingen in de botten een algemene voorspelling te geven. Hoe de vooruitzichten in jouw situatie zijn, kun je het beste met je behandelend arts bespreken, hoewel een precieze prognose moeilijk te geven is.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Joris Ploegmakers

Dr. Joris Ploegmakers

Orthopedisch chirurg, UMCG

LinkedIn

Foto Paul Jutte

Dr. Paul Jutte

Orthopedisch chirurg, UMCG

LinkedIn

Foto Robert van der Wal

Drs. Robert van der Wal

 Oncologisch orthopedisch chirurg, LUMC

Linkedin

illustratie-arts-man

Mike Keasberry

Physician assistant orthopedie, UMCG

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Nanna Tiemes

Verpleegkundig specialist orthopedie, UMCG

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020