Onderzoek naar botuitzaaiingen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Vermoedt de arts dat de kanker is uitgezaaid naar de botten? Of heb je klachten die kunnen passen bij botuitzaaiingen?

Dan kun je een aantal onderzoeken krijgen die de botuitzaaiingen kunnen opsporen. Niet alle onderzoeken zijn altijd nodig.

Röntgenfoto

Als eerste krijg je een röntgenfoto van de plek die pijnlijk is. Of waarvan de arts vermoedt dat er een uitzaaiing kan zitten.

Een röntgenfoto is een foto of digitale opname met röntgenstralen. Röntgenstralen maken de binnenkant van het lichaam zichtbaar. Op een röntgenfoto zijn de botten goed te zien. Lees meer over de röntgenfoto.

Botscan

Wanneer op een röntgenfoto een botuitzaaiing te zien is, kan de arts een botscan laten maken. Een botscan maakt de botten en afwijkingen in de botten zichtbaar.

Zo is te zien of er ook botuitzaaiingen op andere plekken zijn. Ook wanneer een röntgenfoto geen duidelijke uitslag geeft, kan een botscan dit vaak verduidelijken. Lees verder over de botscan.

PET-CT-scan

Een ander mogelijk onderzoek is de PET-CT-scan. Dit is een gecombineerd onderzoek. Je krijgt in 1 keer een PET-scan en een CT-scan. Zo is goed te zien waar in het lichaam de kankercellen precies zitten.

Met de CT-scan wordt duidelijk of er uitzaaiingen in andere botten zitten. Met de PET-scan kan de arts uitzaaiingen op andere plekken van het lichaam opsporen. Bekijk hoe een PET-CT-scan werkt.

MRI-scan

Is er een botuitzaaiing gevonden? En moet deze plek beter in kaart worden gebracht? Dan kan een MRI-scan daarbij helpen.

Een MRI-scan maakt een serie foto’s van het lichaam of een deel ervan. Hiermee kan de arts een beter beeld krijgen van de uitzaaiing en de weefsels eromheen. Lees meer over de MRI-scan.

Biopsie van de uitzaaiing

De arts kan voorstellen om een biopsie te doen van de plek waar de uitzaaiing zit. Bij een biopsie haalt de arts een stukje weefsel weg op de plaats van de afwijking. Dit weefsel wordt verder onderzocht in het laboratorium.

Een biopsie is niet altijd nodig. Als niet duidelijk is wat voor soort afwijking er in het bot zit, kan een biopsie helpen. Met de biopsie kan de arts vaststellen of het om een uitzaaiing van kanker gaat, of om iets anders. Ook als onbekend is waar de uitzaaiing vandaan komt, kan een biopsie helpen hierachter te komen. Lees verder over de biopsie.

Als onbekend is waar de botuitzaaiing vandaan komt

Soms wordt een uitzaaiing in de botten gevonden, terwijl de patiënt niet eerder wist dat hij of zij kanker heeft. Of het is niet duidelijk van welke tumor de uitzaaiingen komen. Met extra onderzoeken probeert de arts te achterhalen om welke kankersoort het gaat.

Helaas lukt het niet altijd om vast te stellen waar de uitzaaiingen precies vandaan komen. Dit heet ‘primaire tumor onbekend’. Bekijk de uitgebreide informatie over primaire tumor onbekend.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Joris Ploegmakers

Dr. Joris Ploegmakers

Orthopedisch chirurg, UMCG

LinkedIn

Foto Paul Jutte

Dr. Paul Jutte

Orthopedisch chirurg, UMCG

LinkedIn

Foto Robert van der Wal

Drs. Robert van der Wal

 Oncologisch orthopedisch chirurg, LUMC

Linkedin

illustratie-arts-man

Mike Keasberry

Physician assistant orthopedie, UMCG

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Nanna Tiemes

Verpleegkundig specialist orthopedie, UMCG

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020