Wie kan mij advies geven of coachen?

Opslaan

Voor advies of begeleiding bij het sporten kun je terecht bij een oncologiefysiotherapeut, een oncologisch fitnesstrainer of bij Stichting Tegenkracht. Er zijn ook speciale beweeggroepen.

Fysiotherapeut

Het is aan te raden om met een (oncologie)fysiotherapeut te overleggen welke manier van bewegen of sport in jouw situatie het beste is. Hij of zij kan samen met jou een programma op maat maken en je coachen bij het oefenen. De fysiotherapeut kan je ook advies geven hoe je thuis aan je conditie kunt werken en zo actief mogelijk kunt blijven. 

Tip: Kies een (oncologie)fysiotherapeut die is aangesloten bij Onconet. Die heeft verstand van kanker en van bewegen bij kanker. Controleer vooraf bij je zorgverzekeraar of je de kosten vergoed krijgt. Je kunt ook aan je werkgever vragen of hij wil meebetalen.

Stichting Tegenkracht

Sportbegeleiding op maat is ook mogelijk via Stichting Tegenkracht. Deze organisatie kan je helpen en adviseren als je tijdens of na de behandeling wilt blijven sporten. 

OncoFITness

Sommige sportschooltrainers hebben het diploma “Fitness Trainer Oncologie” behaald. Je kunt ze vinden bij OncoFITness. Zoek fitnesscentra via de hulpzoeker

Kan ik sporten in een groep?

In een aantal ziekenhuizen en fysiotherapiepraktijken kun je in een groep sporten. Voordat je begint, maakt een fysiotherapeut samen met jou een trainingsschema. 

Om mee te kunnen doen aan zo’n beweeggroep voor mensen met kanker heb je een verwijzing nodig van je arts of verpleegkundige. 

Verzekeraars vergoeden dit vaak op dezelfde manier als fysiotherapie. Je kunt aan je zorgverzekeraar vragen hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. 

Bewegen met een lichamelijke beperking

Heb je een lichamelijke beperking? Dan kun je lid worden van een sportvereniging waar mensen met een beperking welkom zijn. Meer informatie vind je bij Gehandicaptensport Nederland.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.