Het aan je kinderen vertellen

Waarom vertellen?

Opslaan

Veel ouders willen hun kind beschermen tegen verdriet. Toch is het verstandig om je kind te vertellen wat er aan de hand is en het bij de situatie te betrekken, hoe moeilijk dat ook is. Door open en eerlijk over je ziekte te praten met je kind, help je hem of haar om hiermee om te gaan.

Vijf belangrijke redenen om het te vertellen

  • Het is moeilijk om kanker geheim te houden. Een kind voelt vaak dat er iets aan de hand is. Het kan zich onveilig of angstig voelen als het een verandering merkt, maar niet begrijpt wat er aan de hand is. Het gaat dan zelf een verklaring bedenken. Vaak is de fantasie erger dan de werkelijkheid. 
  • Door het eerlijk te vertellen, voorkom je dat je kind van iemand anders hoort dat papa of mama kanker heeft.
  • Niet weten is voor een kind erger dan weten. Ook voor de eigen verwerking.
  • Door je kind bij uw ziekte te betrekken, geef je hem of haar ook het vertrouwen dat hij/zij hiermee om kan gaan en dat het erbij hoort. Je geeft je kind de kans om te leren omgaan met moeilijke situaties en onzekerheid in het leven. 
  • Kinderen hebben veel veerkracht: ze kunnen veel meer hebben dan we vaak denken.

Bij vragen of twijfels

Heb je vragen? Of twijfel je over wel of niet vertellen? Via kanker.nl kun je online je vraag stellen aan een psycholoog van het Ingeborg Douwes Centrum, zie de link hieronder. Je kunt ook bellen, mailen of chatten met de kanker.nl Infolijn, of advies vragen van een psycholoog.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.