In gesprek met je arts over de behandeling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na het gesprek over de diagnose volgt vaak nog een tweede gesprek. Hierin bespreekt de arts uitgebreid met je welke behandelingen mogelijk zijn in jouw situatie. Jullie bespreken vervolgens samen welke behandeling het beste bij jou en je toekomst past. 

Hoe gaat het gesprek?

Gesprekken over je behandeling zullen ongeveer zo gaan:

 1. Je arts vertelt je dat er een beslissing moet worden genomen en dat jouw mening daarbij belangrijk is.
   
 2. Je arts legt uit welke behandelingen er mogelijk zijn. Je hoort ook wat de voor- en nadelen zijn van deze behandelingen. Soms is niets doen/niet behandelen of afwachten ook een mogelijkheid.
   
 3. Je bespreekt samen met je arts wat dit alles betekent in jouw situatie, wat voor jou belangrijk is in het leven en wat je persoonlijke voorkeur is. Je arts helpt je bij het wikken en wegen. Vaak is er tijd om na het gesprek thuis rustig over alles na te denken.
   
 4. Je beslist vervolgens samen met je arts welke behandeling het best bij je past. Of je vraagt je arts om met alle informatie van jou in het achterhoofd de keuze te maken. Je kunt ook samen afspreken om de beslissing nog even uit te stellen.

Wat kun je doen?

Het kan lastig zijn om tijdens het behandelgesprek meteen antwoord te geven op de vragen van je arts. Een goede voorbereiding kan dan helpen:

 • Bedenk vooraf wat je belangrijk vindt
 • Stel in ieder geval de 3 goede vragen
 • Neem het gesprek op
 • Vraag bedenktijd

Colofon

Met medewerking van:

Logo Patiëntenfederatie Nederland

Patiëntenfederatie Nederland

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2019