DNA-onderzoek bij het kiezen voor een behandeling

Opslaan

Met DNA-onderzoek kan de arts afwijkingen in het DNA van de tumor laten opsporen. Voor sommige van deze afwijkingen kun je namelijk een gerichte behandeling krijgen. Deze behandeling heet doelgerichte therapie.

Renée over DNA-onderzoek bij longkanker

In deze video vertelt Renée hoe DNA-onderzoek uitwees welke behandeling het meest geschikt is.

Bij welke kankersoorten?

Bij een aantal tumoren is door DNA-onderzoek een standaardbehandeling met doelgerichte therapie mogelijk:

Bij sommige van deze soorten is doelgerichte therapie alleen van toepassing als de ziekte is gevorderd of is uitgezaaid. De arts laat het DNA van de kankercellen onderzoeken als hier sprake van is. 

Analyse van specifieke genen

Van deze soorten kanker is bekend dat er specifieke afwijkingen in het DNA kunnen voorkomen. Zo’n afwijking zit op een bepaald stukje DNA. Dat stukje DNA heet een gen.

In het laboratorium kijkt men alleen naar die specifieke genen. Het onderzoek naar afwijkingen in bepaalde genen gebeurt met een genpanel.

De deskundige die dit onderzoek uitvoert is een klinisch moleculair bioloog in de pathologie. Deze specialist werkt nauw samen met de patholoog. Zij maken een verslag van het DNA-onderzoek voor je behandelend arts.

Uitslag van het DNA-onderzoek

De arts bespreekt de uitslag van het DNA-onderzoek met je. Blijkt dat er een bepaalde afwijking in het DNA zit waar een behandeling voor bestaat? Dan kun je mogelijk doelgerichte therapie krijgen. Het kan ook voorkomen dat er een afwijking wordt gevonden waar op dit moment nog geen behandeling voor bestaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Meer over DNA-onderzoek bij mensen met kanker