Aantal mensen die kanker hebben (gehad)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een cijfer bij kanker dat onderzoekers vaak gebruiken, is het aantal mensen die kanker hebben (gehad). Dit heet prevalentie.

Lees verder over:

Wat is prevalentie?

De prevalentie geeft aan hoeveel mensen er op dit moment in leven zijn die ooit de diagnose kanker hebben gehad. Dat zijn mensen die:

  • net de diagnose kanker hebben gekregen
  • genezen zijn van kanker
  • leven met kanker en niet meer kunnen genezen

De prevalentie wordt uitgedrukt voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld voor 5, 10 of 20 jaar. Dit heet de 5-jaars, 10-jaars of 20-jaars prevalentie.

De prevalentie van kanker stijgt

In Nederland leven ruim 770.000 mensen met en na kanker. Zij kregen ergens in de afgelopen 20 jaar de diagnose kanker.

De prevalentie van kanker is de afgelopen jaren gestegen. In 2000 waren er ongeveer 300.000 mensen die in de 10 jaar daarvoor kanker kregen. In 2017 was de 10-jaars prevalentie 600.000.

Dit getal zal de komende jaren steeds hoger worden. Dan komt omdat steeds meer mensen langer leven met en na kanker. En ook omdat steeds meer mensen kanker krijgen.

Per kankersoort verschilt de prevalentie

Hoeveel mensen leven met en na kanker, is voor iedere soort kanker weer anders. De prevalentie is hoog bij kankersoorten die vaak voorkomen, vooral op een gemiddeld jongere leeftijd en waarbij de vooruitzichten gemiddeld genomen gunstig zijn. Kankersoorten met de hoogste prevalentie zijn: borstkanker, prostaatkanker, huidkanker en darmkanker.

Op kanker.nl vind je geen informatie over prevalentie. Deze cijfers zijn vooral belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek. Per kankersoort staat de informatie over incidentie en overleving weergegeven.  

Leven met de gevolgen van kanker

Mensen die kanker hebben (gehad), kunnen nog lang last hebben van gevolgen van de ziekte en de behandeling. Die gevolgen kunnen ingrijpend zijn, en soms ook blijvend.

Veelvoorkomende gevolgen bij kanker zijn:

Ook kunnen mensen die leven met en na kanker moeite hebben met hun werk en met het afsluiten van verzekeringen. Dit alles heeft een grote invloed op de persoon in kwestie, op zijn of haar omgeving en op de samenleving als geheel.

Cijfers over leven met de gevolgen van kanker

In Nederland verzamelen onderzoekers steeds meer gegevens over de mogelijke gevolgen van een behandeling. Hiermee kunnen de onderzoekers in kaart brengen hoe vaak een gevolg voorkomt, en wat de impact is op de kwaliteit van leven. Lees verder bij nieuwe ontwikkelingen bij cijfers over kanker.

Colofon

Met medewerking van:

IKNL

Drs. Marjorie de Kok

Senior adviseur registratie, Integraal Kankercentrum Nederland

LinkedIn

IKNL logo

Drs. Mies van Eenbergen

Adviseur en onderzoeker, Integraal Kankercentrum Nederland

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

Logo IKNL

Patiëntenadviesraad

Integraal Kankercentrum Nederland
Website

Ruben Vromans

Ruben Vromans, MA

Promovendus risicocommunicatie, Tilburg University

Linkedin

Foto Trudy Kolman

Trudy Kolman

Adviseur, Integraal Kankercentrum Nederland

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020